Džiovinti obuoliai – tai vienas paprasčiausių, bet ir sveikiausių būdų išsaugoti rudens gėrybes visiems metams. Obuoliai nuo seno laikomi sveikatos simboliu, o jų džiovinimas – viena seniausių vaisių išsaugojimo tradicijų Lietuvoje. Šiandien džiovinti obuoliai vėl grįžta į virtuvę kaip natūralus, ekologiškas ir maistingas užkandis be cukraus, konservantų ar kitų priedų.
Kodėl verta rinktis džiovintus obuolius?
Pirmiausia todėl, kad džiovinti obuoliai – tai tikri natūralios energijos šaltiniai. Džiovinant vaisius išgaruoja vanduo, todėl jų skonis suintensyvėja, o maistinės medžiagos išlieka. 100 g džiovintų obuolių turi daug ląstelienos, kalio, geležies ir vitamino C, kurie padeda palaikyti gerą virškinimą, kraujotaką ir imuninės sistemos veiklą.
Be to, šie vaisiai yra puikus pasirinkimas tiems, kurie nori saldaus, bet sveiko užkandžio. Džiovinti obuoliai malšina alkį, suteikia energijos ir neapsunkina organizmo – tai puiki alternatyva saldainiams ar sausainiams.

Džiovinti obuoliai – lietuviška tradicija iš senolių laikų
Dar mūsų seneliai žinojo, kad džiovinti obuoliai – tai būdas išsaugoti rudens derlių be šaldymo ar konservavimo. Seniau obuoliai buvo džiovinami krosnyse, o dabar tai galima padaryti ir elektriniu džiovintuvu ar net orkaitėje.
Tradiciniai džiovinti obuoliai būdavo laikomi moliniuose ar stikliniuose induose, kad nepritrauktų drėgmės. Žiemą jie tapdavo gardžiu priedu prie arbatos, košės ar pyrago – natūralus skanėstas, kuris primena šiltą rudens kvapą.
Džiovinimas – ne tik išsaugojimo būdas, bet ir pagarba gamtai. Nenaudojant jokių priedų, džiovinti obuoliai išlieka 100 % natūralūs – tokie, kokius juos sukūrė gamta.
Kaip pasigaminti džiovintus obuolius namuose?
Pagaminti džiovintus obuolius labai paprasta. Jums tereikės šviežių, geros kokybės obuolių – geriausia lietuviškų veislių, tokių kaip ‘Auksis’, ‘Antaninis’ ar ‘Skaistis’.
- Nuplaukite ir supjaustykite obuolius plonais griežinėliais. Galite lupti, bet nebūtina – žievėje gausu naudingų medžiagų.
- Pamirkite juos trumpai citrinų rūgšties ar obuolių sulčių tirpale, kad nepatamsėtų.
- Išdėliokite ant grotelių ir džiovinkite 50–60 °C temperatūroje 5–7 valandas, kol griežinėliai taps elastingi, bet nelūžtantys.
Taip pagaminti džiovinti obuoliai gali būti laikomi iki metų sandariame inde vėsioje vietoje.
Kuo naudingi džiovinti obuoliai?
Džiovinti obuoliai naudingi visam organizmui. Jie:
- Reguliuoja virškinimą – ląsteliena padeda žarnyno veiklai.
- Mažina cholesterolio kiekį kraujyje.
- Padeda išlaikyti energiją ir gerą nuotaiką dėl natūralaus cukraus bei vitaminų.
- Gerina odos būklę ir imunitetą dėl vitamino C bei antioksidantų.
- Padeda detoksikuoti organizmą ir mažina uždegiminius procesus.
Tai puikus pasirinkimas žmonėms, siekiantiems sveikos mitybos, vegetarams, sportuojantiems ar vaikams – džiovinti obuoliai tinka visiems.
Kaip panaudoti džiovintus obuolius?
Džiovinti obuoliai yra labai universalūs:
- Galite juos tiesiog užkąsti vietoj saldumynų.
- Naudoti kepiniuose, košėse ar granoloje.
- Iš jų galima virti obuolių kompotą – tereikia užpilti karštu vandeniu ir palikti kelias valandas.
- Jie tinka arbatai – suteikia gėrimui malonų rūgštumą ir aromatą.
Tokia arbata puikiai dera su džiovintomis uogomis ar cinamonu – tikras natūralus rudens skonis!
Džiovinti obuoliai – puiki dovana iš gamtos
Vis labiau populiarėjant natūraliems ir be atliekų gyvenimo būdams, džiovinti obuoliai tampa ne tik sveiku produktu, bet ir tvarumo simboliu. Vietoje to, kad išmestume perteklinius obuolius, juos galima džiovinti – taip tausojame gamtos išteklius ir mažiname maisto švaistymą.
Be to, gražiai supakuoti džiovinti obuoliai gali būti nuostabi dovana. Tai šiltas, natūralus gestas, kuris primena lietuvišką kaimą, sodą ir gamtos dosnumą.
Kur įsigyti kokybiškų džiovintų obuolių?
Jei neturite galimybės pasiruošti jų patys, džiovinti obuoliai siūlomi daugelyje ekologiškų prekių parduotuvių. Pavyzdžiui, galite jų rasti UogųFėja.lt – čia siūlomi rankų darbo, be cukraus ir konservantų pagaminti vaisių užkandžiai.
Susiję straipsniai ekobalsas.lt portale
- Ekologiškas sultinys pagal močiutės receptą
- Biotinas plaukams – kodėl jis svarbus jūsų grožiui
- Ekokeramika iš bičių vaško ir kavos tirščių
- Ekologiškas nagų lakas – ko tikėtis?
- Rikotos vafliai – natūralus desertas be kaltės

