Burokėlių mišrainė žiemai – vienas tų tradicinių lietuviškų receptų, kurie sugrąžina į vaikystę ir leidžia mėgautis vasaros gėrybėmis ištisus metus. Tai ne tik gardus, bet ir sveikas pasirinkimas, kupinas geležies, skaidulų bei antioksidantų. Tinkamai paruošta mišrainė išsilaiko visą žiemą ir tampa puikiu garnyru prie mėsos, žuvies ar net veganiškų patiekalų.
Augalinis maistas, toks kaip burokėliai, vis dažniau atrandamas iš naujo dėl savo naudos sveikatai ir tvarumo. Paruošdami daržoves žiemai, mažiname maisto švaistymą ir išsaugome vertingus vitaminus natūraliu būdu, be perdirbimo ar konservantų. Burokėlių mišrainė žiemai – tai ne tik patiekalas, bet ir tvaraus gyvenimo būdo išraiška, primenanti, kad iš paprastų, vietinių produktų galima kurti sveiką ir atsakingą mitybą.
Klasikinis burokėlių mišrainės žiemai receptas
Ingredientai:
- 2 kg virtų burokėlių
- 500 g morkų
- 500 g svogūnų
- 400 g baltųjų kopūstų
- 200 ml obuolių acto (5 %)
- 150 g cukraus
- 2 šaukštai druskos
- 150 ml aliejaus
Paruošimas:
- Burokėlius, morkas ir svogūnus nulupkite ir sutarkuokite stambia tarka. Kopūstus smulkiai supjaustykite.
- Viską sudėkite į didelį puodą, įpilkite aliejaus, acto, druskos ir cukraus.
- Kaitinkite ant vidutinės ugnies apie 30–40 minučių, retkarčiais pamaišydami.
- Karštą mišrainę sudėkite į sterilizuotus stiklainius, sandariai užsukite ir apverskite dangteliais žemyn, kol atvės.
Ši burokėlių mišrainė žiemai puikiai tinka prie bulvių, grikių ar net ant riekės juodos duonos. Galite pagardinti šlakeliu alyvuogių aliejaus ar šaukštu garstyčių – kiekvienas variantas suteiks naujų skonių.
Kodėl verta gaminti patiems
Namų sąlygomis paruoštos daržovių atsargos leidžia išvengti priedų, kurių gausu parduotuviniuose produktuose. Tuo pačiu mažiname plastiko pakuočių naudojimą, prisidedame prie tvarumo ir išsaugome tikrą daržovių skonį. Lietuviški burokėliai – viena iš mažiausiai apdorotų ir ekologiškiausių daržovių, todėl verta jais pasirūpinti iš anksto.
Gamindami daržoves žiemai, nepamirškite ir kitų natūralių sprendimų, kurie padeda išlaikyti tvarumą ir sveiką gyvenimo būdą. Apie kūrybišką požiūrį į gamtinius išteklius rašėme straipsnyje „Ekokeramika iš bičių vaško ir kavos tirščių“, kuriame papasakota, kaip likučiai gali virsti naudinga medžiaga namams.
Jeigu norite atrasti dar daugiau įkvėpimo sveikesniam maistui, paskaitykite mūsų straipsnį „Rikotos vafliai“. Jame dalinamės receptu, kuris įrodo, kad saldumynai gali būti ir sveiki, ir gardūs.
O apie praktiškus sprendimus kasdienybėje kviečiame sužinoti straipsnyje „Dviračių laikikliai ant sienos – praktiškas sprendimas“. Kaip ir burokėlių mišrainė žiemai, jis primena, kad tvarumas prasideda nuo mažų, bet sąmoningų pasirinkimų namuose.

